Un estudi sobre la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer liderat per la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria, premiat a la trobada anual de la International Neuropsychological Society (INS), celebrat a Barcelona del 6 al 8 de juliol.  La investigació conclou que, a diferència del que s’ha dit tradicionalment fins ara, segons els resultats obtinguts, els pacients amb més probabilitats de patir la malaltia d’Alzheimer presenten dificultats en el rendiment executiu en les fases inicials, i no únicament de memòria.

En la trobada, la Unitat de Trastorns Cognitius va presentar dues comunicacions orals d’investigacions realitzades els últims tres anys sobre la detecció precoç de la malaltia neurodegenerativa. Concretament, la comunicació “Association between CSF biomarkers and the Test of Memory Strategies in Mild Cognitive Impairment patients: A clinical approach for the early detection of dementia”, ha obtingut el premi INS Memory Disorders Research Award. 

La investigadora principal de l’estudi és Anna Carnes Vendrell, neuropsicòloga de l’hospital lleidatà. Completen l’equip investigador Gerard Piñol Ripoll, Brenda Chino Vilca, Lucía Torres Simon, Agnieszka Żelwetro, Inmaculada Concepción Rodríguez Rojo, Raquel Yubero, Nuria Paul, Fernando Maestú. Entre els autors, es troben neuropsicòlegs i neuròlegs d’altres centres de recerca de Madrid i Polònia.

L’estudi inclou 47 pacients amb deteriorament cognitiu lleu que han estat reclutats a la Unitat de Trastorns Cognitius de l’HUSM i en un centre de Polònia. L’objectiu de l’estudi és estudiar la memòria episòdica i el funcionament executiu dels pacients amb deteriorament cognitiu lleu mitjançant una prova cognitiva que permet diferenciar l’origen dels dèficits; així com correlacionar aquests resultats amb els valors del líquid cefaloraquidi.

La International Neuropsychological Society (INS) va ser fundada en 1967 com una organització científica i educativa dedicada a millorar la comunicació entre les disciplines científiques que contribueixen a la comprensió de les relacions cervell-conducta. La Societat compta actualment amb més de 4.700 membres a tot el món i de diverses àrees de pràctica.

La missió de la International Neuropsychological Society és promoure l’estudi internacional i interdisciplinari de les relacions cervell-conductuals al llarg de la vida. L’èmfasi d’INS està en la ciència, l’educació i les aplicacions del coneixement científic.