Prop de 250 professionals de la medicina intensiva s’han reunit divendres 17 de març, en el 43è Congrés de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, al Palau de Congressos de Lleida La Llotja. Al Congrés, hi han participat professionals de cures intensives de tot Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer el seu paper en l’assistència dels pacients crítics, abans, durant i després del seu ingrés a l’UCI. 

Jesús Caballero, expresident de la SOCMIC, president del Comitè Organitzador Local i director clínic territorial d’Atenció al Pacient Crític de Lleida, ha explicat que a Catalunya és necessari estructurar l’assistència que els intensivistes –professionals de la medicina i la infermeria– fan a l’UCI i fora de l’UCI. Els equips de resposta ràpida i d’UCI actuen dins l’Hospital com si estiguessin a l’UCI: a les Consultes Externes, atenent pacients a qui han quedat seqüeles després d’haver passat per l’UCI; fora de l’Hospital, a l’atenció extrahospitalària i, en un futur, amb la tecnologia adient, als Hospitals sense UCI. A més, és  necessari crear unitats de semicrítics al costat de les UCI que puguin servir com a unitats de Cures Intensives estratègiques, en cas de nous brots pandèmics.

El Congrés ha comptat amb tallers pràctics amb diferents escenaris clínics, on s’han conegut les darreres novetats de les cures intensives des del punt de vista farmacològic, de monitoratge, d’equipament i de gestió clínica per incorporar-les a la pràctica clínica diària. 

Mariló Bosque, presidenta de la SOCMIC, ha explicat que la participació dels intensivistes durant tot el procés del pacient crític, abans, durant i després  del seu ingrés a l’UCI aporta valor al sistema sanitari i pot ajudar a una major supervivència i a una més precoç reincorporació funcional, laboral i social als pacients crítics. Per aconseguir aquesta participació s’han de formar els  professionals durant els graus de medicina i infermeria, acreditar professionals MIR, aconseguir una especialitat d’infermeria intensivista i mantenir una formació continuada de qualitat per als professionals que ja hi treballen, qüestions que també s’han tractat durant el Congrés.

D’altra banda, s’ha organitzat una sessió formativa anterior al Congrés,  la primeraSOCMIC League, que ha tingut lloc a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta d’una activitat docent innovadora, interactiva i amb estacions competitives on s’han entrenat competències individuals i el treball en equip. Aquest Congrés i l’activitat prèvia han estat organitzats per la Junta Directiva de la SOCMIC i per les UCI del Parc Sanitari de Lleida, format pels hospitals Universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria.

Informació sobre l’Acadèmia

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears és una entitat fundada l’any 1872, amb personalitat jurídica oficialment reconeguda, i constitueix una tribuna i un  lloc de reunió dels professionals de la salut de Catalunya, Balears, València i Andorra. És una institució independent al servei del país i no vinculada a cap organisme oficial.

La seva finalitat és fomentar l’estudi i el conreu de les ciències de la salut en tots els seus aspectes: humà, tècnic, social i cívic, tant en el seu vessant assistencial com docent i d’investigació. 

És una comunitat científica viva, fruit de l’esforç col·lectiu, que s’adapta a les necessitats i circumstàncies científiques del moment, que treballa en col·laboració amb altres societats mèdiques, biològiques i farmacèutiques, nacionals i estrangeres, amb una constant inquietud de progrés.

És la corporació mèdica més important del nostre país, pel nombre de socis, més de 30.098. Està integrada per 86 societats científiques que agrupen els professionals de les ciències de la salut.