Amb la plantada d’un om al jardí i la descoberta d’una placa en homenatge als professionals que hi ha prestat i hi presten servei des de la seva creació.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presidit l’acte institucional de celebració del centenari de l’Hospital Universitari de Santa Maria. L’acte, que s’ha celebrat als jardins de l’Hospital, ha consistit en la descoberta d’una placa commemorativa que homenatja tots els professionals que han prestat i presten els seus serveis al centre des de la seva creació i en la plantada d’un om. Han acompanyat el conseller la presidenta del consell d’administració de Gestió de Serveis Sanitaris, Montse Pifarré, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el gerent del Servei Català de la Salut a la Regió Sanitària de Lleida, Raül Llevot, així com nombrosos professionals de l’hospital.

“Som fruit de la nostra història i és important recordar d’on venim per saber qui som”, ha afirmat el conseller. Durant el seu parlament, Balcells s’ha referit al desgast que ha suposat la pandèmia de la COVID-19 per al sistema sanitari però ha animat els professionals a “mirar el futur amb optimisme”. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “hi ha recursos econòmics per reforçar l’Atenció Primària, la Salut Mental, i per a noves infraestructures i equipaments per modernitzar el sistema de salut de Catalunya”.

Per la seva banda, la presidenta del consell d’administració de Gestió de Serveis Sanitaris, Montse Pifarré, ha destacat la importància del treball dels professionals i ha afirmat que “les persones fan la institució, li donen vida i substància” i ha destacat la simbologia de la plantada d’un om, un arbre resilient que aixopluga i que va estar a punt de desaparèixer per una malaltia: gràcies als avenços científics, s’ha pogut recuperar. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat l’estada de sis dies l’any 1937 en plena Guerra Civil de l’escriptor i periodista George Orwell a l’Hospital Universitari de Santa Maria. Finalment, Joan Talarn, president de la Diputació, s’ha referit a la importància de l’assistència i la recerca de l’Hospital amb aliances amb la resta de centres del territori.