El 17 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2019 amb la finalitat de promoure accions per fomentar la seguretat en l’atenció de la salut de les persones.

Aquest any, amb l’eslògan “Medicació sense dany”, l’OMS vol remarcar el fet que els medicaments, de vegades, causen danys greus si s’emmagatzemen, prescriuen, dispensen o administren de forma incorrecta o si es controlen de forma insuficient. Les pràctiques de medicació poc segures i els errors de medicació figuren entre les principals causes de danys evitables en l’atenció de la salut a tot el món. La campanya mundial fa una crida a les parts interessades perquè donin prioritat i prenguin mesures en les àrees clau associades a danys significatius als pacients, causats per pràctiques de medicació poc segures.

Per celebrar aquest dia, des de la Direcció Territorial de Qualitat i Seguretat del Pacient de Lleida, els serveis de Farmàcia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Hospital Universitari de Santa Maria, l’Hospital Comarcal del Pallars i de l’atenció primària Lleida i el Pirineu s’han organitzat un seguit d’activitats dins del marc del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 2022. Entre d’altres, la setmana passada es va celebrar una jornada a la sala d’actes de l’Arnau de Vilanova, dirigida per Farmacèutics Especialistes en Farmàcia Hospitalària, en què s’han debatut aspectes com són la seguretat en l’ús dels medicaments o el model d’atenció farmacèutica integral centrat en la persona. L’última ponència ha anat a càrrec d’un pacient, que ha explicat la seva experiència en primera persona. També s’ha facilitat informació i consells als usuaris dels hospitals i de l’atenció primària sobre la utilització segura dels medicaments.